1 Onopvallend

lezen: Marcus 1:14-15

‘De tijd is aangebroken, het koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws.’ — Marcus 1:15

Wanneer God als koning gaat optreden, valt dat niet iedereen vanzelf op. Pas als iemand je erover vertelt, kun je het zien. En dan nog moet je goed kijken. Je ziet eerst alleen een aparte man bij de Jordaan, die vreemde dingen zegt en doet. Als hij gevangen gezet is, neemt een andere aparte man zijn boodschap over. Dat gebeurt ergens in de provincie Galilea, ver weg van alles wat macht heeft.

Hij vertelt dat alles anders wordt. En dat je dus vooral niet door moet leven zoals je gewend bent. Vergeet je levenservaring. Het is tijd om te leren omdenken. Denk je iets heel anders in: je groot houden, je indekken, jezelf overeind houden, niet toegeven — het is allemaal niet meer nodig. Hier komt de koning die geeft, eenvoudig en zonder gedoe, en Hij geeft altijd meer dan je je kunt voorstellen. Ontspan je: wie al geliefd is, hoeft niet meer te bewijzen dat hij of zij liefde waard is.

Maar intussen is nog niet alles anders. Er is alleen nog die aparte man, ergens in Galilea. Hij vertelt dat alles anders wordt. Maar voorlopig is alleen zijn verhaal nog anders. Hier is een koning zonder macht. ‘Vertrouw me maar,’ zegt Hij, ‘dat is goed nieuws: goedheid is sterker dan slechtheid, liefde is sterker dan haat.’ Denk je misschien: ‘Dat lijkt me sterk!’? Dat klopt. Het is ook sterk.

vraag: Hoe zou dat zijn, niet meer hoeven te bewijzen dat je liefde waard bent?
zingen: Liedboek 747 (Eens komt de grote zomer), vers 1-4

Een gedachte over “1 Onopvallend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *