Over mij

Met een zekere regelmaat zeggen mensen tegen me dat ik een predikant ben die te denken geeft. Dat zal dan wel zo zijn. Ik voel mezelf vooral iemand die te denken krijgt. Alles om me heen leeft en beweegt. Dat de levende God de God van altijd meer is blijkt in zijn schepping, in mensen, in muziek en kunst, en vooral in de bijbel. Er zit steeds weer meer in dan ik al dacht. Er zijn nieuwe combinaties mogelijk, ook de eerst ongedachte. Van het een komt het ander, en een eind is niet in zicht.

Geboren in Rotterdam, opgegroeid in Delft en Voorburg, ben ik voor mijn studie verdwaald in Kampen. Later kwam ik voor mijn werk terecht in Loenen aan de Vecht, in het ‘Central Park’ van de Randstad, en in Amsterdam, de noordelijke wijk ervan. Na bijna 50 jaar Gereformeerd (vrijgemaakt) zijn besloot ik in 2016 de veelkleurige wereld van de Protestantse Kerk te gaan verkennen. Per 1 september 2019 ben ik predikant van de hervormde wijkgemeente Lindtse Hof in Zwijndrecht.

Jim Janknegt, Cruxifiction at Barton Creek Mall, 1985

Tijdens m’n werk in Amsterdam heb ik de schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar James B. Janknegt leren kennen. Hij visualiseert telkens weer de combinatie van Jezus en werkelijk levende mensen, midden in het gewone leven van vandaag. Ik geloof dat dit werkelijk ook zo is. Als je goed kijkt, zie je het. Dat is goed nieuws, mooi om te vieren in de kerk.

Voor wie nieuwsgierig is zijn er verder interviews:

‘Bouw een aversie op tegen simplisme’, door Teun-Pieter de Snoo voor de Steunzool der GSVA ‘Petrus Plancius’, geplaatst op de site van VGSNederland (2011)
‘Geloof nooit een dominee’, door Rien van den Berg voor het Nederlands Dagblad (betalen voor niet-abonnees) (14 april 2012) (vgl. ook de reactie van Bert Loonstra)
door Tjitske Volkerink voor Groot Nieuws Radio (17 maart 2013) (audio)

en vragen staat vrij:

✍ wvdschee@xs4all.nl
✻ (+31) (0)6 2468 0467