Gevoelig

Onderweg 5 (2019) 12,23 (8 juni 2019)

Hoe dichterbij de levende God komt, hoe meer we merken hoe gevoelig Hij is. Op afstand in storm en vuur zie je daar niets van. Als na het vuur een zachte bries begint te fluisteren, zou je al iets kunnen gaan vermoeden. Het vermoeden wordt zekerheid als Jezus mens onder ons geworden is in alle kwetsbaarheid. Welke andere god kan luisteren als Hij? Zelfs bladeren in de evangeliën kan je al de vraag opleveren: ‘Weet jij mij beter dan ik?’ Eens te meer hoort dat bij de Geest, die haar weg zoekt naar ons hart, voorzichtig, fijngevoelig, kwetsbaar, makkelijk te weerstaan. Zoals water zich laat afschudden en vuur zich laat doven laat de Geest zich bedroeven — en zoekt dan opnieuw haar doel.

Nee, ik geloof niet aan de dominante traditie in de kerk in het Westen dat de Geest Gods liefde zelf is. Het klinkt me te machtig. Het eigen werk van de Geest is eerder dat ze God en mensen laat zien als personen om van te houden. Ze is levendmakende Geest, juist omdat ze liefde wekt. Hoe gevoelig moet je daar wel niet voor zijn… Haar eerste werk is gemeenschap laten ontstaan. Met hoeveel gevoeligheden moet je dan wel niet rekening kunnen houden… Het harde hart zacht maken kan alleen met zachtheid.

Hoe word je anders een bedelaar om geest? Wie leert je anders treuren, of zachtmoedigheid? Wie kan anders voorkomen dat diep verlangen naar gerechtigheid verlangen naar vergelding wordt, zonder barmhartigheid? Zonder extreme gevoeligheid wordt geen hart zuiver en geen vrede gevonden. Alleen nog groter gevoel voor de ander stelpt de bitterheid van vervolging of ander kwaad en maakt werkelijk gelukkig. Pas als alle verbroken verbindingen weer gelegd zijn, komt een mens werkelijk thuis in een gemeenschap.

Het kan in onze harde tijd vast geen kwaad als we ons even afvragen of we die Geest werkelijk ontvangen willen. Hoe meer Geest, hoe meer je voelt en ziet en hoort en ruikt. Dat gaat goed doen, maar ook zeer. Ook haar kracht wordt juist in zwakheid ontplooid. Daar blijkt het goddelijke gevoeligheid, sterker dan wat ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *