2 Onbeschermd

lezen: Lucas 2:8-17

Toen de engelen waren teruggegaan naar de hemel (…). — Lucas 2:15

Wanneer God als koning gaat optreden, laat Hij zijn escorte achter. Zonder enige vorm van bescherming wordt Hij mens onder mensen: zonder macht, maskers of manipulatie — een pasgeboren, ingebakerd kind. Zo blijft het. Meer dan twaalf legioenen engelen blijven waar ze zijn (Mat. 26:53). Voor deze koning wordt niet gevochten. Hij is niet van hier (Joh. 18:36).

Wie van hier is, laat wel voor zich vechten. Macht kan niet zonder beveiliging. Wie zichzelf wil handhaven heeft maskers nodig, en op zijn minst manipulatie. Veiligheid voor alles. Het is eenvoudige levenservaring voor mensen: over wie kwetsbaar is, wordt heengelopen, vroeg of laat. Koning kun je alleen zijn als je heerst, niet als je dient.

Maar Jezus trekt zich daar niets van aan. Voor Hem is zelfhandhaving armoede en zelfovergave heerlijkheid. Hij verschijnt als naakt bestaan, als een baby die er alleen maar is. Van het begin af aan is Hij koning van het rijk waar het naakte bestaan geliefd is met een liefde die voor altijd blijft, sterker dan de dood.

Als eerste van zijn daden onder mensen heeft Hij ons voorgedaan wat ‘worden als een kind’ betekent: zonder enige vorm van bescherming van je laten houden. Eenvoudiger kan het niet. Wat ingewikkelder is kan zijn rijk niet binnengaan.

vraag: Vind jij kwetsbaar zijn moeilijk of juist makkelijk?
zingen: Liedboek 506 (Wij trekken in een lange stoet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *